M89 Hotel

Milano
Between the new Gucci Headquarters and a renovated office building, both designed by Piuarch, M89 Hotel strengthens the identity of the district as dynamic business hub.
Photo © Andrea Martiradonna
Between the new Gucci Headquarters and a renovated office building, both designed by Piuarch, M89 Hotel strengthens the identity of the district as dynamic business hub.
Photo © Andrea Martiradonna
The panoramic restaurant is located on the top floor and is enhanced by an outdoor terrace, framed by a full-height glass wall.
Photo © Andrea Martiradonna
The panoramic restaurant is located on the top floor and is enhanced by an outdoor terrace, framed by a full-height glass wall.
Photo © Andrea Martiradonna
The roof reinterprets the industrial shed system of the former Caproni factory halls in a contemporary way.
Photo © Andrea Martiradonna
Sketch
Architects
piuarch
Address
Via Mecenate, 89, 20138 Milano
Year
2017
Cost
1M - 100M
Stories
5-20 Stories
Client
Star 89 Srl
Team
Luca Lazzerotti, Mauro Mandelli, Silvia Calzetti, Alessandro Leanti, Andrea Sforzin, Carlos Noriega, Daniel Gonzalez, Santiago Trujillo, Erica Mensi, Federico Simonetti, Gianluca Iannotta, Niccolò Genesio

Opposite the building, there is the rhythmic series of brick blocks of the Caproni factory, with their shed roof and industrial archaeology charm: the M89 Hotel – the new four-star destination at number 89 of via Mecenate– faces the factory halls that one hundred years ago hosted one of the leading aviation companies and which are now home to Gucci, after a meticulous renovation and expansion project by Piuarch. The dialogue with the surrounding urban fabric – fulcrum of the concept applied to the over 35,000 m2 of the production plant occupied by the fashion company–, also defines the project for the hotel facility, whose building is designed in continuity with the pre-existing volumes, enhancing the architectural identity of the neighbourhood.On the outside, the hotel hints at the outline of factory halls: the ground floor features a wide glass wall with a metal grate, at the same height of the industrial buildings as an ideal continuation of the permeable elevation. The roof, instead, reinterprets the industrial shed system in a contemporary key and takes a step back to leave room to the terrace, framed by full-height glass walls. A black plastered façade envelops the 55 rooms, that boast the same minimalist character of its façade. Their business vocation inspires a streamline design, revolving around refined colour contrasts between anthrax grey, white, green and walnut.

Related Projects

  • Law Firm In A Brewery
    Martin Schmitt Architektur
  • Canteen Ecole Voltaire
    Martin Schmitt Architektur
  • HQ CORDEEL
    Binst Architects
  • Foshan Poly • OPUS ONE
    CCD (Cheng Chung Design)
  • Lattenburg
    he und du ZT KG

Magazine

Other Projects by piuarch

IDF Habitat Headquarters
Champigny-sur-Marne, France
GUCCI Hub
Milan
Porta Nuova Building
Quattro Corti
Sankt-Peterburg, Russia
GIVENCHY Flagship Store
Seul , South Korea
ENEL Pavilion
Milano