M89 Hotel

Milano
Between the new Gucci Headquarters and a renovated office building, both designed by Piuarch, M89 Hotel strengthens the identity of the district as dynamic business hub.
Photo © Andrea Martiradonna
Between the new Gucci Headquarters and a renovated office building, both designed by Piuarch, M89 Hotel strengthens the identity of the district as dynamic business hub.
Photo © Andrea Martiradonna
The panoramic restaurant is located on the top floor and is enhanced by an outdoor terrace, framed by a full-height glass wall.
Photo © Andrea Martiradonna
The panoramic restaurant is located on the top floor and is enhanced by an outdoor terrace, framed by a full-height glass wall.
Photo © Andrea Martiradonna
The roof reinterprets the industrial shed system of the former Caproni factory halls in a contemporary way.
Photo © Andrea Martiradonna
Sketch
Arquitectos
piuarch
Endereço
Via Mecenate, 89, 20138 Milano
Ano
2017
Custo
1M - 100M
Pisos
5-20 Stories
Cliente
Star 89 Srl
Equipa
Luca Lazzerotti, Mauro Mandelli, Silvia Calzetti, Alessandro Leanti, Andrea Sforzin, Carlos Noriega, Daniel Gonzalez, Santiago Trujillo, Erica Mensi, Federico Simonetti, Gianluca Iannotta, Niccolò Genesio

Opposite the building, there is the rhythmic series of brick blocks of the Caproni factory, with their shed roof and industrial archaeology charm: the M89 Hotel – the new four-star destination at number 89 of via Mecenate– faces the factory halls that one hundred years ago hosted one of the leading aviation companies and which are now home to Gucci, after a meticulous renovation and expansion project by Piuarch. The dialogue with the surrounding urban fabric – fulcrum of the concept applied to the over 35,000 m2 of the production plant occupied by the fashion company–, also defines the project for the hotel facility, whose building is designed in continuity with the pre-existing volumes, enhancing the architectural identity of the neighbourhood.On the outside, the hotel hints at the outline of factory halls: the ground floor features a wide glass wall with a metal grate, at the same height of the industrial buildings as an ideal continuation of the permeable elevation. The roof, instead, reinterprets the industrial shed system in a contemporary key and takes a step back to leave room to the terrace, framed by full-height glass walls. A black plastered façade envelops the 55 rooms, that boast the same minimalist character of its façade. Their business vocation inspires a streamline design, revolving around refined colour contrasts between anthrax grey, white, green and walnut.

Projetos relacionados

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Revista

Outros projetos por piuarch

IDF Habitat Headquarters
Champigny-sur-Marne, França
GUCCI Hub
Milan
Porta Nuova Building
Quattro Corti
Sankt-Peterburg, Russia
GIVENCHY Flagship Store
Seul , South Korea
ENEL Pavilion
Milano