Bistro Bergsteiger

Sexten/Stesto
写真 © Florian Jaenicke
写真 © Florian Jaenicke
写真 © Florian Jaenicke
図面 © Plasma Studio
図面 © Plasma Studio
写真 © Florian Jaenicke
写真 © Florian Jaenicke
写真 © Florian Jaenicke
写真 © Florian Jaenicke
図面 © Plasma Studio
図面 © Plasma Studio
写真 © Florian Jaenicke
写真 © Florian Jaenicke
写真 © Florian Jaenicke
図面 © Plasma Studio
写真 © Plasma Studio
写真 © Plasma Studio
写真 © Plasma Studio
建築家
Plasma Studio
場所
Sexten/Stesto
2021
クライエント
Hotel Dolomitenhof GmbH
Design Team
Eva Castro, Niccolò Dal Farra, Ulla Hell, Holger Kehne, Giulia Mariotti, Irene Mutschlechner, Peter Pichler, Chuan Wang
Collaborators
Team 4, Klaus Seeber

Insert and fit - as much as necessary, as little as possible.

Located in the midst of the Unesco Natural Heritage area of the Dolomites of Sesto, in a position used as a tourist hotspot, Bistro Bergsteiger fits properly and carefully in its natural and built context.

The edge of an embankment, located along a well-known hiking trail, is used to insert the new volume and to integrate it into the surrounding topography. The view from the entrance to the valley on the mountain landscape that closes the area to the south is not reduced by the insertion of the new volume, just as it does not visually interfere with the existing protected building. The dimensions are reduced as much as possible and the geometries adapt to the existing presences.

On one side, the building faces the Cima 12 towards south, on the other side it dialogues with the surrounding buildings. In plan, the new volume aligns with the listed building, while the reduced heights are studied to connect its southern elevation with the overall profile of the constructed elements. The result is an architecture that is "appropriate" to the context, which nevertheless develops with character.

The double-pitched roof surface, is treated with intensive green and it rises towards the main view; full-height windows allow the eye to wander over the mountain landscape. The interior is designed in order to offer an undisturbed view to as many visitors as possible; The main room is composed of different areas: the counter, the circulation space and the two dining areas, defined in order to enhance the sense of intimacy and tranquility, and to allow a wide view thanks to the difference of height between the floors. The glass façade that separates the interior space from the exterior terrace can be opened: in good weather, the outdoor space can be extended inwards.

In terms of materiality, the building is inspired by the nearby listed structure: spray plaster inside and outside, and a larch wood cladding designed as a contemporary reinterpretation of the old decorative motif. Exposed screed and plaster prepared with local stone and sand, the use of Dolomite stone and local larch wood for the furnishings, enhance the relation of the new building with its context. Nomen est omen: the owners of the bistro are the descendants of mountaineering pioneers Michl and Sepp Innerkofler, the documentation of their first ascent is part of the interior design.

Dialogue with the context and moderation in the intervention define a project that is fully defined in its "appropriateness".

関連したプロジェクト

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Magazine

Plasma Studio によるその他のプロジェクト

Izmir University Of Economy
Izmir, Turkey
Mercedes-Benz Campus
Stuttgart, ドイツ
Zhuhai Public Cultural Center Library
Zuhai, China
Schäfer Roofscape
San Candido/Innichen
Datong Twin Towers
Datong, China