Hotel Puerta America

Madrid, Spain
建筑师
Plasma Studio
位置
Madrid, Spain
年份
2005
Client

Hoteles Silken

Size
1,200 sqm

Program
32 rooms and common spaces for a new Luxury Design Hotel

Partner in charge
Eva Castro, Holger Kehne, Ulla Hell

Photography
DiePhotodesigner

Hotel Puerta America is a new radical design hotel in Madrid. A different architect/interior designer of international standing has been commissioned to create each floor of the hotel, giving free rein to their creativity in the development of the rooms and floor as a whole. The list includes Foster and Partners, Zaha Hadid, Chipperfield, Jean Nouvel, Arata Isozaki, Ron Arad, John Pawson etc. The hotel has 13 floors with 30 rooms, 1200 sqm per floor. Plasma Studio has been commissioned for the fourth floor.

Hotels are usually characterized by linear bands of repetitive units with resulting anonymous undifferentiated corridors that contrast with the hotels’ ambition to treat each guest as an individual. For the design of level 4 of Hotel Puerta America we used this repetitive rhythm of partition walls, service ducts and entrance doors as a sectional framework from which a differentiation of the corridor skin was devised. In other words the perpendicular partition walls were pulled along their axis, while the entrance doors produced resistance. In addition to this radical geometric formation we introduced a colour gradient as an LED light seam that gradually changes. In this way each section of the corridor has its own unique character. Its colour is continued into the adjacent rooms so that guests develop an intuitive sense of their place within the whole floor.

This conscious intensification of experience within the circulation culminates in the knot, the area where both corridor wings fold into each other to create a vortex, forcing the ceiling to dip down and form a cocoon; a bracket in space and time from where projections of Madrid’s daily routine can be watched flickering whilst waiting for the lift.

The rooms have been designed as a zone that links the artificial intensity of the trembling stainless steel tunnel with the exterior behind the plate glass window.

Reverberances of the corridor in colour, material and geometry are employed not to destabilize but to organize, define the usual functions and accommodate comfort and wellbeing.

The room’s entrance area is shaped as a funnel towards the view through the window. Many visual relationships are projected onto the subtle geometry of the ceiling folds.

相关项目

  • 大阪大学 まちかね保育園
    工藤和美 + 堀場弘 / シーラカンス K&H
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • Neubau Chalet
    Arttesa, designed & tailored

杂志

以下出品方的其他项目 Plasma Studio

Circus House
London, Great Britain
Tetris Haus
San Candido
The Crumple Zone
London, Great Britain
Strata Hotel
Sesto
International Horticultural Expo
Xi'An, 中国
Dolomitenblick
Sesto