SPAZIO211

Torino
Spatial functions
Plan - Underground
Plan - Ground Floor
Plan - Hall level
Plan - Offices level
Render - View from Via Cigna
Render - View from Via Cigna
Render - View from Parco Sempione
Render - Functions and activities of the hall
Render - Place for events
Render - Place for events
Arquitectos
BLAARCHITETTURA
Localização
Torino
Ano
2020
Custo
Undisclosed
Pisos
1-5 Stories
Cliente
Private
Equipa
Alberto Lessan, Jacopo Bracco, Cecilia Mauro, Marie Deruyter, Thomas Pepino

The Project was born from the relationship established in 2012 with the Association Spazi Musicali of via Cigna 211. A four-year process of a partnership led to the drafting of a definition for the future of Spazio 211 that ranks the final resolution in the project of Variante strutturale P.R.G.C. of Torino. The next step is to propose, in common with the district where is located spazio211 and the city of Torino, a cultural program that will implement the functions of the current activities, that gives a new value with a new multipurpose centre, suitable for concerts, events and artistic events. In fact, the area of Parco Sempione has always had a strong cultural identity and creative vocation now needs a redefinition with strong planning to provide spaces and structures to the new requirements for current and future users. The project plans to give birth to a public-private partnership, through the technical operation of the project financing, which will see the sharing of objectives by the administration and private stakeholders who see a return on this project in terms of business strategy for a new cultural heritage.
The project is organized on five key points: 1. Convert the destination of the space currently used for the concert hall, in a smart zone for co-working, where the local business activities and young professionals, are able to find a dynamic ambient to share their experience. 2. Enhancement of rehearsal rooms and school of music. 3. Build a new hall for concert/auditorium in a strategic area of the city, which will be available for the activities promoted from the municipality without spending in private spaces. This structure will be a centre for musical and cultural activities. It will be closed in winter and open in summer. 4. Insert a new Social Tavern inside of the actual building, who follows the idea of "Trattoria sociale or Locanda", strong reality consolidated in Piemonte. 5. The entire project has been designed with the possibility of future reversibility.
The entire new structure is developed with the use of environmental materials. The structure is composed of two concrete walls who define the entrance, north and south side. The most part of roof design can be opened, is arranged in laminated wood arches, strips, planks, and light curtain corrugated metal. The building is easy to build; it is designed to be built in a short time with limited resources and will reach the total independence from the fossil supplies.

Projetos relacionados

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Revista

Outros projetos por BLAARCHITETTURA

ITALIAN BALLOON FRAME
Torino
QUATTRO ROVERI
Cuneo
BOUNCE INC.
Nichelino
PHOENIX
Torino
PORTLAND
Torino
ELDA
Cuneo