PORTLAND

Torino
PH credits: Beppe Giardino
Plan
PH credits: Beppe Giardino
Axonometry
Section
PH credits: Beppe Giardino
Section
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
Before works
Arquitectos
BLAARCHITETTURA
Localização
Torino
Ano
2016
Custo
Undisclosed
Pisos
1-5 Stories
Cliente
Private
Equipa
Alberto Lessan, Jacopo Bracco, Mattia Venir, Massimiliano Kufahl, Marie Deruyter

The apartment is a unit on the fifth floor of a late '50s building, located on the front of the Valentino Park in Torino (Italy). The Southeast exposure makes the flat very bright and all the openings to the outside enjoy the beautiful panorama of the hills of Turin and the Po River.
The Idea that generates the project is the desire to not to use internal doors. Distributing all the spaces and the living/night area functions without the use of doors and partitions has been the challenge of this intervention. The cube of in-situ concrete is the one and only distribution element. This volume, which hosts the bedroom, disengages the kitchen, the living room, the dressing room and the dining room.
The paths of the inhabitants of the house are generated around that element. Spaces are "revealed" during the exploration of the house. The building structure helps to underline this distribution because pillars are set back from the façade on Corso Massimo d'Azeglio. This anomalous structure creates a virtual corridor that runs along with the apartment, from the wardrobe to the wide shower, that is separated from the rest of the flat by an opal glass which increases the natural lighting.
The concrete "cave" is raised 10 cm from the floor. Through the use of mirrors on the floor, the artefact becomes light and floating. The floor is obtained with the use of transparent epoxy resin cast directly on the screen. The appearance of this type of resin denounces the "industrial" character attended by the designers and the client. The kitchen is anthracite and the table is oak wood made. This dining table penetrates the work furniture and embraces the pillar of the structure.
The bathroom, of elongated shape, is composed by a concrete shelf which is the support of the washbasins. The shower is in white epoxy resin, that reflects and adds natural light to the whole anthracite bathroom.

Projetos relacionados

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Revista

Outros projetos por BLAARCHITETTURA

ITALIAN BALLOON FRAME
Torino
QUATTRO ROVERI
Cuneo
BOUNCE INC.
Nichelino
PHOENIX
Torino
SPAZIO211
Torino
ELDA
Cuneo