PIEC - childhood pole

Reggio Emilia
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © Paola De Pietri
Photo © NatOffice
Arquitectos
NATOFFICE - christian gasparini architect
Localização
Reggio Emilia
Ano
2007
Custo
100K - 1M
Cliente
Cadelbosco Sopra city council
Structures
Paolo Delmonte, Ingeos
Heating and Energy System
Giancarlo Manghi

First part of an overall recovery and modification operation of the educational and open spaces in order to redefine a single childhood pole, the project aims at connecting physically the two existing buildings with longitudinal walls parallel to the buildings themselves.
The new connecting space, nearly a winter garden or at least a ramification of the park hidden in the green, is created by the organic inclusion between open space and closed space.

The place, with its arboreal essences, the orientation of the buildings, the inequality of the ground and the morphological and spatial characteristics of the buildings, is taken as source and material of the educational and cultural project to build through physical – perceptive connections so to improve the environmental and urban impact of the building, of the routes and of the connecting spaces.
The enlargement is “completely covered garden” through a series of walls that support two inclined coverage pitches that extend themselves on the open space.

The different dimensions of the spans and of the coverage pitches with their inclination allows the natural light to characterize the inner space, so defining a series of “variable perception micro-spaces” that give emerge as different spaces of the square or as a unique place for meeting and playing according to the hour of the day or to the climatic conditions.

Projetos relacionados

  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant
  • Rolling Stones
    INNOCAD

Revista

Outros projetos por NATOFFICE - christian gasparini architect

HLBH - houselevel homeoffice
Reggio Emilia
RABM - ivy restaurant lounge bar
Reggio Emilia
HCBC - housecourtyard
Reggio Emilia
CCLC - la corte cultural center
Parma
SFMG - european photography center
Reggio Emilia
SEGB - gb exhibit pavilion
Milan