PHOENIX

Torino
PH credits: Beppe Giardino
Plan
Section
Axonometry
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
Library - Golden section
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
Before works
Arquitectos
BLAARCHITETTURA
Localização
Torino
Ano
2016
Custo
Undisclosed
Pisos
1-5 Stories
Cliente
Private
Equipa
Alberto Lessan, Jacopo Bracco, Mattia Venir, Massimiliano Kufahl, Thomas Pepino, Ruben Martinez

The apartment is a unit on the fourth floor of a '30s building, located in the San Salvario district. The three-sided exposure makes the apartment very bright and gives great breath to all spaces.
The elements that generate the project are the use of existing walls and the creation of new ones through three lightweight elements with dual functions.
A wooden element is situated in the centre of the apartment and it has the function of a kitchen, bathroom and laundry room. This element, completely white, is emptied in the central part by a birch frame that contains a link and a hob. An almost invisible door with a round handle (a water valve of the '30s) is the access to a small bathroom with laundry.
In the master's bathroom, the blue-coloured strip turns down the point of view by extending the whole space. An old mountain bench made with elm is recovered becoming a sink shelf while the shower stall is a space defined by a large window and it is elevated 10 centimetres from the ground.
The smaller room is adapted to a not demolished wall of the original house. The partition between the two rooms becomes, on one hand, a bedroom and on the other a bookcase for the living room.
The bookcase is built according to the Golden Ratio that defines gold squares containing different compartments. The large quadripartite window illuminates both rooms by using an opal glass partition.
A third wooden element is extruded and subtracted into the bedroom creating, also in this case, a double function: the 60 centimetres extrusion of the whole wall becomes a large wardrobe, while the subtraction of the area, defined by the large window, becomes a Zen corner for relaxing and doing yoga. The original parquet floors of the previous rooms are maintained. The remaining spaces (entrance, kitchen and bathrooms) are treated with the use of grey concrete resin.

Projetos relacionados

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Revista

Outros projetos por BLAARCHITETTURA

ITALIAN BALLOON FRAME
Torino
QUATTRO ROVERI
Cuneo
BOUNCE INC.
Nichelino
PORTLAND
Torino
SPAZIO211
Torino
ELDA
Cuneo