HCBC - housecourtyard

Reggio Emilia
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Arquitectos
NATOFFICE - christian gasparini architect
Localização
Reggio Emilia
Ano
2017
Custo
100K - 1M
Pisos
1-5 Stories
Cliente
Private
Equipa
Martina Chiari, Francesca Giannini, Matteo Lombardini, Sara Piccinini
Structures
Attilio Barbieri
Heating and Energy System
Carlo Alberto Pagliani, Studio Esp

The renovation and restoration project works on the idea of ​​a new internal configuration, which renews most of the building, preserving the historic layout of the facades and eliminating surpluses and incongruous openings. The preservation of the facades composition’s characters is enhanced by an interpretation of the flush shutters on the facade and the figure of frame and sill, often forgotten in the contemporary restoration.

The entire building revolves indoor around the existing staircase, incongruous and not passable. The project maintains the centrality of the staircase, making it independent from the ground floor, through a new interpretation of the entrance hall that rises in its terminal part and constitutes a mezzanine on which to place the ramps. So on the ground floor emerges a single annex/apartment that revolves around the staircase, retrieving the cross-vaulted room as a library in continuity with the existing buildings.

The internal floors, affected by overlapping structures and superficies, are replaced, reconstructing the floors with new lighter and more functional wooden frames, so as to redistribute the levels inside the section.

The main apartment locates on the first floor living room, TV room, kitchen, services and a study room. The second floor outlines the spaces of the bedrooms and a large multipurpose space/playing room, ensuring, by a steel ramp, the landing at a mezzanine study room, that is like a bridge over the spaces of the sleeping area.

Projetos relacionados

  • Mirror Gallery
    AD ARCHITECTURE
  • Fahrradparkhaus Mainz
    SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
  • Umbau Australienhaus Zoo Zürich
    L3P Architekten ETH FH SIA AG
  • 青籁养生上海湖滨道门店
    朱周空间设计
  • cube berlin
    iGuzzini

Revista

Outros projetos por NATOFFICE - christian gasparini architect

HLBH - houselevel homeoffice
Reggio Emilia
RABM - ivy restaurant lounge bar
Reggio Emilia
CCLC - la corte cultural center
Parma
SFMG - european photography center
Reggio Emilia
SEGB - gb exhibit pavilion
Milan
PIEC - childhood pole
Reggio Emilia