Civil Protection Centre Ritten

Ritten
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Drawing © Roland Baldi Architects
Drawing © Roland Baldi Architects
Photo © Oskar Da Riz
Drawing © Roland Baldi Architects
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Drawing © Roland Baldi Architects
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Arquitectos
Roland Baldi Architects
Localização
Ritten
Ano
2020
Cliente
Municipality of Ritten
Equipa
Harald Kofler, Carlo Scolari, Sila Giriftinoglu, Karin Kretschmer

Architecture saves us: With the new building of the Civil protection centre Ritten, Roland Baldi Architects have designed a “common home” for the command of the Fire Brigade, White Cross and Alpine Rescue where they can operate smoothly and proactively across all areas of expertise.

With its simple and sculptural form, the new Civil protection centre Ritten forms a contemporary contrast to the rural and local architectural language typical of the area. The two-storey building, constructed according to the Klimahaus A standards, is integrated into the natural course of the terrain slope and communicates with the north-facing entrance area with the main road and the residential area behind it.
The largest part of the volume, however, was arranged in a compact structure below the parking lot. The basement serves simultaneously as a boundary wall and fence for the car park above and the garage behind it. The central main entrance on the ground floor leads directly to a spacious welcome area with a training room, which is open to the public and can also be easily used for external events. From the entrance area you can reach the recreational and administrative areas of the individual civil protection organisations, which are arranged on both sides and are spatially separated from each other. They are accessible from the entrance area via a central corridor. The storage rooms, offices and dormitories are located in the north, while training, recreation and youth rooms face south. In front of the three areas there are spacious terraces the south, which allow for a spatial extension of the recreation areas to the outside as well as the creation of a private, protected outdoor area.
In a central position there is the common staircase that connects the ground floor and operating rooms. In this way, with the shortest possible route each of the three organisations can reach their respective changing rooms that are directly connected to the vehicle halls.

Each of the changing rooms has its own sanitary group with showers and WC, separated by gender. The command rooms of the Alpine Rescue and Fire Brigade are located next to each other and can be connected to form a common unit in case of large-scale operations. The vehicle halls open to the common training yard, which is accessed by a separate road accessible only to emergency vehicles.
This route organisation allows maximum functional efficiency and optimal separation of the different areas, while optimising synergies between the three civil protection organisations.

Thanks to the façade made of dyed stamped concrete in reddish colour inspired by famous Ritten earth pyramids, the Civil protection centre Ritten fits perfectly into the impressive landscape.

The façade design is based on the simple interplay between the materiality of the building skin and the flat transparent surfaces of the window elements. The use of stamped concrete gives the clear geometry of the building a lively and multi-layered surface and refers in terms of content to the surrounding landscape.

Roland Baldi Architects also designed the new underground car park, the public parking lot and the bus station directly adjacent to the civil defence centre. Together with the nearby railway station, these form the new mobility centre of Klobenstein.

Projetos relacionados

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Revista

Outros projetos por Roland Baldi Architects

Kindergarden Sluderno
Sluderno
Fire Station of the Voluntary Fire Department Fleres
Fleres
Ropeway Merano 2000
Meran
District Heating Plant
Klausen
Headquarter TechnoAlpin
Bolzano