BIANCA

Torino
PH credits: Chiara Allione
Plan
PH credits: Chiara Allione
PH credits: Chiara Allione
PH credits: Chiara Allione
PH credits: Chiara Allione
PH credits: Chiara Allione
PH credits: Chiara Allione
PH credits: Chiara Allione
Before works
Arquitectos
BLAARCHITETTURA
Localização
Torino
Ano
2014
Custo
Undisclosed
Pisos
1-5 Stories
Cliente
Private
Equipa
Marco Boella, Alberto Lessan, Jacopo Bracco

This intervention in the historical centre of Turin is based on a project-management collaboration between Italy and Norway. A working team has been created, where all the different phases have been daily shared and discussed via the Web, to allow a limited dispersion of data. The project, developed in Oslo, was then defined and feasible from an earlier estimation that allowed the determination of the full costs before the beginning of the construction phase. The ideation has undergone very limited changes in its course, some to adapt to economic needs, some to adapt to construction requirements, but it remained almost unchanged in its initial character. It has been defined, from the very beginning, a reversal of the kitchen with the room on Via Arsenale, giving the living area, a continuous and long appearance.
This conformation as a “train wagon” was then accentuated by a counter-wall that extends on the north wall, interrupted only by excavated niches, where home furnishings take place. The central and most dominant element of the project is the “drop” volume inserted in the middle of the living area, that group and align the kitchen and the bathroom.
Its internal negative is a three-dimensional bathtub, fully realized in masonry, coated in epoxy resin, from which elements “exfoliate” to become the sink and the shelves. The shower-head and its hydraulic hose are left exposed, as their true function. The interest for the existing situation is shown by the parquet in the kitchen that is framed in a “wooden carpet” placed under the dining table, surrounded by the rest of the floor of the house in cement paste.

Projetos relacionados

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Revista

Outros projetos por BLAARCHITETTURA

ITALIAN BALLOON FRAME
Torino
QUATTRO ROVERI
Cuneo
BOUNCE INC.
Nichelino
PHOENIX
Torino
PORTLAND
Torino
SPAZIO211
Torino