Urbagreen

Romainville, Frankrijk
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Drawing © Atelier(s) Alfonso Femia
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Visualization © Atelier(s) Alfonso Femia
Drawing © Atelier(s) Alfonso Femia
Visualization © Atelier(s) Alfonso Femia
Visualization © Atelier(s) Alfonso Femia
Visualization © Atelier(s) Alfonso Femia
Drawing © Atelier(s) Alfonso Femia
Drawing © Atelier(s) Alfonso Femia
Drawing © Atelier(s) Alfonso Femia
Drawing © Atelier(s) Alfonso Femia
Architecten
Atelier(s) Alfonso Femia
Locatie
Romainville, Frankrijk
Jaar
2020
Klant
Nexity
Structural Engineering
BET Structure Buchet
Services and Environmental Engineering
Pouget Consultants
Bureau de Contrôle
Qualiconsult

The project is part of a residential area under development in the first urban crown of Paris. The project area lies in the southern part of a new residential complex. The large “not building lot” green area located on the South, defines the green vocation of the entire sector. The will to give visual continuity to the North-South axis defined by the composition of the North urban plan, creates two separate volumes. The volumes are processed to ensure continuity with the heights of adjacent volumes with buildings of 4, 5 or 6 floors in the north zone, to descend through a terrace steps facing South and harmonize with the context of single family homes included in green area.

The project dialogs with the context and is characterised by the use of matter and light. Each front defines its own specificity and explains the project in different ways. Northward, the façade of entrance from the main building has a diamond white ceramic coating that reflecting the light and the sky of Paris makes vibrate the façade in a thousand shades. To the West, a path open to the inhabitants is moving through the trees facing a façade embellished with protruding balconies protected by a wooden vertical grid. The opposite side, opened on the East towards the green hill, is characterized by a more compact dug to build lodges. The main entrance is located on the South and leads to the entrance hall, a wide, multifunctional glassed space.

Gerelateerde projecten

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Andere projecten van Atelier(s) Alfonso Femia

New BNL-BNP Paribas headquarters
Rome
Living in the blue
Milan
The Corner
Milan
Marseille Docks
Marseille, Frankrijk
M. Beghi Civic Library
La Spezia
The sky above Asnières-sur-Seine
Asnières-sur-Seine, Frankrijk