Terowongan Arc's

Torino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
© Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Foto © Beppe Giardino
Architetti
BALANCE Architettura
Sede
Torino
Anno
2019
Team
alberto lessan, jacopo bracco, davide minervini, egle tavolaro

“The connecting corridor between the creative area and the administrative area is made of a green backlit fiberglass skin. The project is generated around this space, and passing through this bright tunnel is enveloping and emotional.”

The structure is in dry-costruction and the assembly of wooden and metal elements generates the connection between the different operational areas. In this project we were interested in the genesis of permeable, penetrable surfaces, where light and air can pass through, and do not clearly define a volume or a function.

We wanted to reach an inaccurate definition of what is outside and what is inside an element, working on the density of materials, on their properties. The same process for the green fiberglass corridor, goes also for the long bookcase in the creative area.
This is built with a skeleton of iron bars.

The structure, made out of different layers, from some points of view appears as a volume, in others as a network of overlapping planes, which bring back altered images. The different permeability to light acts with considerable variations between day and evening. Birch is used as a background to these textures, as in our other projects, which in some cases is not just a covering but also becomes an object, as in the entrance steps and in the staircase.

From a functional and programmatic point of view, the project was born from an intense confrontation with the creative side of the agency. Hearing their conceptual and operational needs, but also environmental, made us possible to collect useful information then translated into the project.

We received a second orientation from the use of the former use of the building. The spaces were the location of a historic Turin printing house working there for generations in the Vanchiglia district. A typically Turin space, an internal courtyard, a sleeve with a single floor and the terrace above.

A well-lit urban piece that has changed its vocation but which keeps alive the artisan and creative character.

Progetti collegati

  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • Haus R
    NW/A
  • SchloR – Schöner Leben ohne Rendite
    GABU Heindl Architektur
  • Fünf Freund*innen | Geförderter Wohnbau
    GABU Heindl Architektur

Rivista

Altri progetti di BALANCE Architettura

Monumental
Turin
Brands Distribution
Torino
Spazio211
Torino
Satispay HQ
Milano
D-House
Borgo San Dalmazzo