Riel – Il Fienile

Bolzano
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
© Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Foto © Giovanni De Sandre
Architetti
monovolume architecture + design
Indirizzo
Via Agruzzo 23, 39100 Bolzano
Anno
2021
Cliente
Pohl Immobilien
Team
Laura Tolotti, Diego Preghenella, Luca Di Censo, Sergio Aguado Hern ndez
Statik
Kauer Ingenieure

The combination of historical memory and smart future

To the South of Bolzano, the Riel district offers a new, smart and sustainable housing model. The new residential complex "Riel-Il fienile" has a total of 38 residential units ranging from one- to four-room apartments and was built to host young workers and couples in a strategically located area close to the industrial zone and the city centre.
The project creates a green and smart environment with a communal park at its centre. This open area with relaxation, fitness and sports areas for residents is the true heart of the project. This green space is enriched by smart technologies such as Wi-Fi connection for smart working, charging stations for electric cars as well as bike sheds and a parcel repository with smart lock technology. Vertical plants such as oaks, maple trees, crape myrtles and tulip trees characterise the green space. Horizontal flower beds made of metal that can be used as urban gardens with spices, fruit trees and vines offer a contrast to the verticality of the trees.
The project consists of the construction of two new buildings and the revitalisation of an old barn, whereby the double pitch roof and the supporting columns of the latter are preserved and integrated into the new structure. The "old" thereby communicates and interacts with the "new" and accommodates the latter on its inside, maintaining a certain respectful distance that creates space for new and interesting spaces. Light enters the interior of the barn through deliberate geometric cuts in the roof and walls of the existing structure.
The two new buildings embody the stylistic evolution, characterised by large terraces and a façade whose rhythm is broken by vertical bronze-coloured slats that rise to the roof and alternate with the supporting structure of cross-laminated timber. In addition to the respectful approach between old and new, the architectural intervention aims to leave the supporting structure of the buildings visible. The fusion with the surrounding landscape creates a new residential model with an urban feel in connection with the surrounding orchards and the Dolomites. The upgrading of this area reinterprets the interplay between historical memory and smart future in a contemporary way.

Progetti collegati

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Rivista

Altri progetti di monovolume architecture + design

Casa M
Meran
House EB
Südtirol
House P2
Appiano
Casa T
Meran
Casa G
Lana