Innovative School in the Tuscan Countryside

Barberino Tavarnelle (Florence)
Bird view
Visualizzazione © SET Architects
Entrance view
Visualizzazione © SET Architects
Classroom
Visualizzazione © SET Architects
Courtyard
Visualizzazione © SET Architects
Multifunctional space
Visualizzazione © SET Architects
Physical model
Foto © SET Architects
Physical model
Foto © SET Architects
Sustanaibility
Disegno © SET Architects
Section
Disegno © SET Architects
General plan
Disegno © SET Architects
plan
Disegno © SET Architects
Axonometry
Disegno © SET Architects
General plan
Disegno © SET Architects
Diagrams
Disegno © SET Architects
Elevations
Disegno © SET Architects
Architetti
SET Architects
Sede
Via Senese, 50028 Barberino Tavarnelle (Florence)
Anno
2023

SET Architects wins the competition to build an innovative school in the Tuscan countryside close to Florence (Italy).

The project located within a natural landscape that is unique in the world is part of a National Program with which the Italian Government intends to develop new innovative teaching models and imagine the school of the future in the countryside.
The school will be built in record time by 2026.

Project description

The new Primary School Built in the Tuscan hills of Chianti near Florence, it was conceived as a real civic center open to citizens, capable of host innovative and dynamic educational activities in constant change. With the aim of creating a civic village that is also active during extracurricular hours, the building consists of two distinct blocks joined by a single pitched roof. The central courtyard becomes the ideal place for learning and playing, or an occasion for holding cultural events, open-air shows and parties. The new intervention is designed as a suitable place for moments of sharing and aggregation.

The new building will be built with a CLT load-bearing panel structure in certified wood, favoring the creation of a sustainable building and fully adhering to the concept of reversible building. Inserting itself in an area subject to landscape restrictions, the added architectural language is inspired by the existing environmental context, reinterpreting it in a contemporary key through the use of local materials and recalling the morphological characteristics of the village with pitched roofs.

The materials used for the facade are local sand-coloured compact sandstone, while an aluminum sheet cladding with a bronze-effect finish was chosen for the roof, recalling a material with a strong historical value and which guarantees chromatic continuity with the landscape.

A flexible and dynamic school.

The project reinterprets the concept of connection spaces, transforming it into a place where various types of activities can be carried out. The classrooms are flexible thanks to Sliding doors that allows to connect the classroom with the "Agorà", the external gardens and the courtyard.

Credits
Design: SET Architects
Collaborators: Yvonne Fantacone, Leonardo Giacomobono, Edoardo Marini, Lea Ružič.
Structure and MEP: PROGES Engineering
Acoustic: Diapason Ingegneria
Competition year: 2023

Progetti collegati

  • Promenade Favorita, Lugano TI
    mavo gmbh
  • Garten Höhenweg St.Gallen
    mavo gmbh
  • Sagiareal, Greppen LU
    mavo gmbh
  • Progressiver Reinraumausbau
    Lindner Group
  • Büro Allmendstrasse
    BFB Architekten AG

Rivista

Altri progetti di SET Architects

Bologna Shoah Memorial
Bologna
Home Office in Milan
Milan
Tor Marancia Cultural Centre
Art and Music High School in Aosta
Aosta
Album – A Collection of 10 Photos
Milan