MORRISSEY

Torino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
Plan
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
Axonometry
Section
Section
Section
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
PH credits: Beppe Giardino
Before works
Architectes
BLAARCHITETTURA
Lieu
Torino
Année
2016
Coût
Non indiqué
Étages
1-5 étages
Client
Private
Équipe
Alberto Lessan, Jacopo Bracco, Mattia Venir, Massimiliano Kufahl, Thomas Pepino, Ruben Martinez

This intervention is part of our double project in the same building. They have the exact same starting plan. They are two twin residential units, respectively the 5th and 6th floor of the same building. Even the internal conditions were the same.
Operatively we faced this project in the opposite way. The approach to the two projects was rather antithetical. Despite having both a type similar client, a young couple, we decided to treat the distribution issue in a different way. While the open area of PORTLAND is invaded by a falling meteorite (concrete cube), MORRISSEY is sectioned by bi-dimensional planes, which define spaces slicing the available volume. This operation generates separate areas: the living room, the kitchen, the bedroom and walk-in closet.
The use of bi-dimensional plans that section the available volume generate different spaces. This device creates an explorative path.
The living area and the sleeping area are separated by a wall equipped with a bookcase made out of birch, where the size of each compartment is defined by the height of the elements (plus space for the fingers). The generated spaces are for vinyls (31cm), compact disks (13cm), DVDs (19cm), magazines and journals (34cm), comics and books (21cm). The vertical scan is generated by the alternation of a rhythm of three measures (9cm, 13cm, 22cm), which establishes a proportionate sequence. The Living-kitchen space is fragmented by a frame in iron that has a function of the filter. The intention was to visually divide the space and make independent the kitchen area.
The sleeping area is a wide space where the wardrobe acquires almost 50% of the space. The entire surface is divided in two, so almost equivalent of the area where the bed lies is the same where clothes and shoes are stored. The division of space is left to a wall made of UGLASS, a structural glass used in industry, which allows the light to penetrate where another material would not have allowed.

Projets liés

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Magazine

Autres projets de BLAARCHITETTURA

IPAHIM
Torino
MONUMENTAL
Turin
PORTLAND
Torino
PHOENIX
Torino
SPAZIO211
Torino