HCBC - housecourtyard

Reggio Emilia
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Architectes
NATOFFICE - christian gasparini architect
Lieu
Reggio Emilia
Année
2017
Coût
100 000 - 1 million
Étages
1-5 étages
Client
Private
Équipe
Martina Chiari, Francesca Giannini, Matteo Lombardini, Sara Piccinini
Structures
Attilio Barbieri
Heating and Energy System
Carlo Alberto Pagliani, Studio Esp

The renovation and restoration project works on the idea of ​​a new internal configuration, which renews most of the building, preserving the historic layout of the facades and eliminating surpluses and incongruous openings. The preservation of the facades composition’s characters is enhanced by an interpretation of the flush shutters on the facade and the figure of frame and sill, often forgotten in the contemporary restoration.

The entire building revolves indoor around the existing staircase, incongruous and not passable. The project maintains the centrality of the staircase, making it independent from the ground floor, through a new interpretation of the entrance hall that rises in its terminal part and constitutes a mezzanine on which to place the ramps. So on the ground floor emerges a single annex/apartment that revolves around the staircase, retrieving the cross-vaulted room as a library in continuity with the existing buildings.

The internal floors, affected by overlapping structures and superficies, are replaced, reconstructing the floors with new lighter and more functional wooden frames, so as to redistribute the levels inside the section.

The main apartment locates on the first floor living room, TV room, kitchen, services and a study room. The second floor outlines the spaces of the bedrooms and a large multipurpose space/playing room, ensuring, by a steel ramp, the landing at a mezzanine study room, that is like a bridge over the spaces of the sleeping area.

Projets liés

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Autres projets de NATOFFICE - christian gasparini architect

HLBH - houselevel homeoffice
Reggio Emilia
RABM - ivy restaurant lounge bar
Reggio Emilia
CCLC - la corte cultural center
Parma
SFMG - european photography center
Reggio Emilia
SEGB - gb exhibit pavilion
Milan
PIEC - childhood pole
Reggio Emilia