Zen Sushi Restaurant

Rome
Arquitectos
Carlo Berarducci Architecture
Dirección
Via degli Scipioni, 243, Rome
Año
2014
Client

Zen Sushi srl, Via degli Scipioni, 243 Roma

Project
Carlo Berarducci Architecture; Carlo Berarducci

Collaboratores
Rossella Lanari, Inessa Garder

Photography
FG+SG Fernando Guerra

Building surface gross
350 sqm

Building surface net
250 sqm

Program
Kaiten Sushi restaurant for 90 seated

Status
completed october 2014

General contractor
Edilgero srl, Roma, Italy Furniture: TRE&R S.r.l., Roma

Celings
Barrisol – Normalu S.a.s, France

Marble
Alfa Marmi S.r.l, Napoli, Italy

Glasses
Vetreria Bazzanese S.r.l. Bologna, Italy

Lighting
Artemide S.p.a. Italy

Seating
La Palma S.p.a. Italy

Sofas
Pialma S.r.l. Italy

The project is inspired by the walkways in the forest bordered by the succession of matt black and glossy red-orange wooden portals, which lead to the temples of Fushimi Inari in Kyoto, of which reproduces colors and suggestions.

Zen Sushi was the first Japanese restaurant to bring in Italy the Kaiten, the particular conveyor belt to serve freshly prepared sushi on colored saucers indicating prices. On the tenth anniversary of the restaurant in Rome the property wanted to give a new look. The design challenge was to create a space with a truly Japanese essence in a contemporary way.

The dynamism of the kaiten suggests to emphasize the dynamic dimension of the space. The project, conceived with the Kyoto walkways in mind, is thought as a process, a succession of steps and changes of direction that gradually reveal the spaces of the restaurant and never close the perspective. To each change of direction corresponds a subsequent opening that invites to continue exploring the space. The straight lines of the suspended ceilings and the infinite sequence of the vertical elements of the walls underline this dynamic. Red orange reflecting suspended ceilings emphasize the visual perspectives and identify the different areas of the hall, the sushi bar and a small more intimate room in the bottom, dividers and wall coverings formed by the close succession of thousand of vertical black timber elements, lacquered from one meter up of glossy red-orange, drive and mark the going through, while a rice paper backlit wall underlines the central focus of the restaurant, the Kaiten and the open workstation of the sushi master. All the space is conceived as an architectural promenade rather than a simple decor of the interior.

As the works should have to be done in the four weeks of the august holidays the attention was focused on a few elements that could strongly characterize the space while the spatial box was neutralized with blacks floors and black ceilings and air systems. Ceilings, wall coverings, and a backlit wall are all designed as separate elements between each others, like suspended inside the space in such a way that they could be manufactured and assembled independently from each other and from installations allowing to accelerate the phase of realization on site.

Proyectos relacionados

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Otros proyectos de Carlo Berarducci Architecture

Kami SPA
Rome
Haus Bavaria
Regensburg, Alemania