Valtorta 52

Milan
Building's façade on via Valtorta
Photo © Andrea Martiradonna
Façade detail and added floor
Photo © Andrea Martiradonna
View of the building
Photo © Andrea Martiradonna
Building's façade on via Stamira d'Ancona
Photo © Andrea Martiradonna
Façade detail
Photo © Nicola Colella
Main entrance
Photo © Andrea Martiradonna
Façade detail
Photo © Andrea Martiradonna
Terrace on the fourth floor
Photo © Andrea Martiradonna
Terrace on the first floor
Photo © Andrea Martiradonna
Hall and reception
Photo © Andrea Martiradonna
Lounge
Photo © Andrea Martiradonna
Original building
Photo © Davide Pojaga – Park Associati
Drawing © Park Associati
Drawing © Park Associati
Drawing © Park Associati
Architects
Park Associati
Address
Via Valtorta 52, 20127 Milan
Year
2022
Client
Domo Media Srl
General and Specific Project Management, Security Coordination, Leed Certification
Tekne Spa
General Contractor
Edilferri Spa
Curtain Walls Supplier
Tecnomont Spa
Interior lighting Supplier
3F Filippi Spa
MEP
Landi Spa
Façade Cladding and Boiserie Hall
Laminam Spa
Hall Floor Supplier
Ceramica Sant’Agostino
Reception Supplier
MVM Office Srl
Reception furniture
True Design Srl
Carpet Supplier
Ecocontract

Hard retrofitting for new flexible workplaces characterized by innovative materials.

The project salvages and regenerates part of an office complex dating back to the 1960s. Thanks to a complete rethinking of the façade and the internal layout, the strong retrofitting intervention manages to create a flexible, elegant building characterised by refined materials that establish a connection with the surrounding context — a district in the north of Milan that is undergoing significant transformation.

The existing curtain wall has been entirely replaced and a fourth floor set back from the façade has been added to the three existing ones, offering an additional office space and a green terrace along part of the building's perimeter.
Mostly characterised by the extreme regularity and elegance of its design, the façade's geometry thus acquires a more dynamic three-dimensional feel. To increase its streamlined character, its opaque surfaces have been reduced and the fronts covered with a glazed skin throughout. Custom-made prismatic elements made of extruded aluminium bring movement to the surface, adding a vertical dimension.

Metal has a wide range of possible formats and processes and allows high resistance over time. Furthermore, metal is the element that best reflects this area's well-established industrial character, at the same time giving the building a contemporary, refined character.

An innovative use of materials also lies in the use of fibres for the reinforcement of existing structures and a ventilated façade as external cladding for the ground floor.

Developing on the corner between two roads, the building brings its new, open and flexible character to both sides. Whether occupied by single or several tenants, the offices on the four floors will remain spacious and full of light, and enjoy two open spaces, a green terrace on the first floor and the hanging garden along the top floor’s perimeter.

The project is registered with the LEED building sustainability certification protocol, Core and Shell class.

Related Projects

  • Casa Malussi
    Iseppi AG
  • Office Building Theurl
    ATP architects engineers
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG

Magazine

Other Projects by Park Associati

Hermés Silk Mix
Rome
The Cube
London, Great Britain
The Cube
Milano
La Serenissima
Milan
Tiziano 32
Milan