Lazzareschi foundation – centre for cultural event and exhibition

Porcari, Lucca
Photo © Mario Ciampi
Photo © Mario Ciampi
Photo © Mario Ciampi
Photo © Mario Ciampi
Photo © Mario Ciampi
Photo © Mario Ciampi
Photo © Mario Ciampi
Photo © Mario Ciampi
Photo © Mario Ciampi
Drawing © Pietro Carlo Pellegrini
Architects
Pietro Carlo Pellegrini Architetto
Year
2003
Cost
Undisclosed
Stories
Undisclosed

The Lazzareschi Foundation Centre was created after the Lazzareschi family’s wish to keep Giuseppe’s memory alive. The Public Administration immediately supported this initiative, proposing themselves as partners and offering the area next to the City Hall. It was built in only six months and by November 21st, 2003, decennial anniversary of the premature disappearing of Giuseppe Lazzareschi, the Centre was opened. The building's features make it a suggestive public space disposed for the community, where to promote social, cultural and enterprise events.

The project idea was to create an abstract and light volume, partially transparent; a piece of architecture set to contain exhibition spaces.

The external cover consists in a light yellow glass skin, whose partial overlapped panels design a multiple-line profile.

The cover slightly degrades from a strong yellow colour at the ground level to an absolute transparency at the ceiling, where it lets catch a glimpse of the internal areas.

The simplicity of the volume shape hides inside the required technological structure to support the panels of tempered glass, and the beech wood cover hide the attic and the service area.

Great care has been given to the study of the internal design, to allow the exhibition of the artwork, whether paintings or sculptures; the Lazzareschi Foundation Centre has also a conference room and archives.

Related Projects

  • "House of Machines" Gourmet Market
    Duarte Aznar Arquitectos
  • Revitalization of the San Román Neighborhood
    Duarte Aznar Arquitectos
  • Projektwettbewerb Abdankungshalle Steinhausen
    Schneider Studer Primas
  • SIX Homebase: Abteilung I&D, Activity Based Working
    Mint Architecture
  • Mehrzweckgebäude Absam
    reitter_architekten

Magazine

Other Projects by Pietro Carlo Pellegrini Architetto

Nursery school, primary school and park
Prato Smeraldo, Roma
Renovation of Rock Island Club
Rimini
Research and Documentation Centre of the Lombardia per l'Ambiente Foundation
Seveso, Milano
MELAP – Stuttgarter Strasse. International competion for residential buildings
Oberndorf am Neckar, Germany
Recupero dell'area Ex Fornace per la realizzazione di una scuola media, un teatro ed una palazzina a uffici
Riccione, Rimini
Giuseppe Garibaldi Memorial
Caprera, La Maddalena, Olbia-Tempio