GP Mountain house

Hohenthurn, Austria
Photo © Massimo Crivellari
Photo © Massimo Crivellari
Photo © Massimo Crivellari
Photo © Massimo Crivellari
Photo © Massimo Crivellari
Photo © Massimo Crivellari
Photo © Massimo Crivellari
Photo © Massimo Crivellari
Architects
GEZA - Gri e Zucchi Architettura
Year
2010
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories

Project of a detached holiday house on the slope of a hill in Hohenthurn, Austria.

The project is aimed at complying with the type of a mountain house for both design and materials used.

The volume stretches east to west parallel to the contour line and lies on a reinforced concrete basement, which makes the building foundations and underground floor.

The masonry is made of reinforced concrete walls and a hardwood frame coated with typical local wooden tiles.

The saddle roof too is coated with the same tiling method, so that the roof and perimeter walls look like a whole surface.      

The south-facing protruding balcony overlooking the mountains emphasizes that the building entertains a direct relation with the landscape, and becomes an extension to it. Also, a large chimney anchored to the ground makes a relevant landmark in the landscape.

Distinctive features of the project are the full-height window openings, which protrude southwards with their aluminium-coated frames.

Related Projects

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • European Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Magazine

Other Projects by GEZA - Gri e Zucchi Architettura

MNM Housing
Udine, Italy
SEC Conference hall
Padova, Italy
NM Houses and park
Tarcento, Udine, Italy
DC House with swimming pool
Udine, Italy
FP Private house
Codroipo, Italy
IFN1 Housing
Tavagnacco, Udine, Italy