Fire Station of the Voluntary Fire Department Fleres

Fleres
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Photo © Oskar Da Riz
Drawing © Roland Baldi Architects
Drawing © Roland Baldi Architects
Drawing © Roland Baldi Architects
Architects
Roland Baldi Architects
Location
Fleres
Year
2015
Client
Comune di Brennero
Team
Harald Kofler, Karin Kretschmer

With its striking monolithic façade, characterised by clear and modern design and a deliberate selection of stone, glass and aluminum, the fire station was conceived as a continuation of the scree, caused by periodic mudflows from the mountain slope behind the construction area. By partially integrating the scree into the retaining dam, a sense of the optical continuation of its movement downstream is conveyed.
Custom made gabions were lined with dolomitic rocks and rubble sourced from on-site excavations for the design of the façades. The use of local stones and the façade’s gabion-walls strengthen the identity between the construction site and the building and blend the fire station’s modern design with its natural surroundings.

Related Projects

  • Eissporthalle Davos
    Walter Bieler AG
  • Lifestyle Finland
    Lien Tran Interior Design
  • The Wellness Loft
    Lien Tran Interior Design
  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO

Magazine

Other Projects by Roland Baldi Architects

Kindergarden Sluderno
Sluderno
Headquarter TechnoAlpin
Bolzano
italia&amore Ristorante Mercato Enoteca
Bolzano
Civil Protection Centre Ritten
Ritten
District Heating Plant
Klausen