CASA DCS

Ragusa
Court
Photo © Filippo Poli
Existing
Drawing © Filippo Poli
Concept
Drawing © Filippo Poli
Court
Photo © Filippo Poli
Plans
Court
Photo © Filippo Poli
Axonometry
Drawing © Filippo Poli
Court
Photo © Filippo Poli
Interiors
Photo © Filippo Poli
Interior
Photo © Filippo Poli
Interior
Photo © Filippo Poli
Interior
Photo © Filippo Poli
Interior
Photo © Filippo Poli
Interior
Photo © Filippo Poli
Architects
Giuseppe Gurrieri
Address
Via Cono, 97100, Ragusa
Year
2014
Cost
0 - 100K
Stories
1-5 Stories
Client
Privato
Team
Arch. Valentina Occhipinti, Geom. Dario Gulino, Arch. Giulia Filetti

The building is located in the oldest part of Ragusa where streets are running parallel at different levels. The project is about the renovation of a portion of the factory originally used for the production and the sale of the traditional cheese. The building, over the years, has been transformed and modified several times. The solution adopted was to create a courtyard by removing a volume from the section of the building. Such a decision clearly reduces the living space but it brings considerable benefits and allows an optimal reorganization of the spaces making the new void the heart of the building. Each room gives onto the new internal court on the southern side; the house is closed on itself, ensuring more privacy and distance from the neighbourhood.

Related Projects

  • House with a Little Stream
    Maniera Architect & Associates
  • Einfamilienhaus W
    Früh ARCHITEKTURbüro
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • 253 – LL
    Delmulle Delmulle
  • Haus im Althardt
    SoHo Architektur

Magazine

Other Projects by Giuseppe Gurrieri

CASA ECS
Scicli
ECO BAR, reuse of the former ticket office of the sports arena
Ragusa