Via Latina Apt.

Roma
Dibuix © SET Architects
Dibuix © SET Architects
Dibuix © SET Architects
Dibuix © SET Architects
Dibuix © SET Architects
Architects
SET Architects
Localització
Via Latina, 00179 Roma
Any
2023
Client
private

The apartment is located on the top floor of an early twentieth century building located along Via Latina, one of the oldest roadways in Rome. Today the Appio-Latino district has a lively and dynamic soul in which inhabitants from different cultures and social classes live together. The urban layout of the area also presents a complex articulation with a stratigraphy of different periods and styles, from the Roman ruins of the Caffarella Park, to the villas of the early 1900s, up to the spontaneous dwellings of the Borghetto Latino built over the 1930s. The refurbishment project designed for a young owner couple and their child, takes inspiration from the context rich of history in which it is inserted, translating it into a project in which the space is laid bare and enters into a relationship with the light of the city, thought as a common thread between past and present. The architectural space is essential and highlights the chosen materials: wood, metal and rough plasters. The materiality therefore plays a fundamental role in order to offer the inhabitants of the house a tactile experience with the environment and give a sense of serenity deriving from the warmth of natural materials. For the floor, a natural oak parquet with parallel laying was chosen, which determines a geometric order in contrast with the naturalness and imperfections of the wood. The walls are neutral, white in contrast to the materiality of the ceiling, treated with a gray natural lime-based finish that creates a chromatic link with the concrete beam. The metal furnitures were designed specifically for the apartment. The choice of metal is symbolic as well as aesthetic, and can be read as a desire to rethink in a contemporary key, a material widely used in Roman times for the production of everyday objects. Even the geometries of the bespoke furnitures take up the archetypal and universal forms such as the circle, to underline the desire to recreate a timeless domestic environment, in continuity with the morphology of the building and the historical events of its neighborhood.

Projectes relacionats

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Revista

Altres projectes per SET Architects

Tor Marancia Cultural Centre
Art and Music High School in Aosta
Aosta
Bologna Shoah Memorial
Bologna
Home Office in Milan
Milan
Album – A Collection of 10 Photos
Milan