Art and Music High School in Aosta

Aosta
Classrooms
Fotografia © SET Architects
View from the street
Fotografia © SET Architects
Foyer
Fotografia © SET Architects
Art laboratory
Fotografia © SET Architects
Roof garden
Fotografia © SET Architects
Geometries
Dibuix © SET Architects
Plan -1
Dibuix © SET Architects
Plan 1
Dibuix © SET Architects
Elevation South
Dibuix © SET Architects
Dibuix © SET Architects
Elevation East
Dibuix © SET Architects
Plan
Dibuix © SET Architects
General plan
Dibuix © SET Architects
Plan Level 3
Dibuix © SET Architects
Plan Level 4
Dibuix © SET Architects
Longitudinal Section
Dibuix © SET Architects
Section
Dibuix © SET Architects
Transversal section
Dibuix © SET Architects
Physical model
Fotografia © SET Architects
Physical model
Fotografia © SET Architects
Physical model
Fotografia © SET Architects
Physical model
Fotografia © SET Architects
Physical model
Fotografia © SET Architects
Architects
SET Architects
Localització
Aosta
Client
Comune di Aosta

The project for the new LICAM is based on the idea of a measured building, with simple volumes and characterized by a facade that plays on the rhythm and proportions of architectural elements. In particular, the facade design is based on different sizes of vertical and horizontal trapezoidal elements that define a frame that shows the structural nature of the building. The shell highlights an alternation of solids and voids where the concrete's materiality contrasts with the glass's transparency and lightness. From the point of view of the materials, the facade is made up of prefabricated elements in brick-coloured concrete like the architecture of the Roman era located near the site, particularly the "Tour Du Pailleron".
In terms of volumes, the building takes up the geometries of the pre-existing structure, simplified and reinterpreted in a contemporary key, accentuating transparencies and views in order to open the building towards the city and the surrounding landscape with variable heights that relate to the existing surrounding buildings.
Roof garden
On the third floor, there is a roof garden conceived as a "Hortus conclusus" with the characteristics of an open-air classroom. Vegetation is the protagonist of this place and generates a natural landscape characterized by local tree species, shrubs, small fruit trees and aromatics plants.

Projectes relacionats

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Revista

Altres projectes per SET Architects

Tor Marancia Cultural Centre
Bologna Shoah Memorial
Bologna
Home Office in Milan
Milan
Album – A Collection of 10 Photos
Milan
Casa Platform Venice
Venezia