Fotografia © Andrea Martiradonna
Fotografia © Andrea Martiradonna
Fotografia © Andrea Martiradonna
Fotografia © Andrea Martiradonna
Fotografia © Andrea Martiradonna
Fotografia © Andrea Martiradonna
Fotografia © Andrea Martiradonna
Fotografia © Andrea Martiradonna
Fotografia © Andrea Martiradonna
Fotografia © Andrea Martiradonna

Brioni Flagship Store Milan

 Torna enrere a la llista de projectes
Localització
Milan
Any
2014
Client

Brioni Spa
              
Project
Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi)

Gruppo di progettazione
Alice Cuteri (project leader interior design)
Elisa Taddei (project leader architecture)
Alexia Caccavella, Leonardo Porciani, Davide Viganò, Fabio Calciati (Rendering)

Lighting Design
Methis Lighting, Milano
Marinella Patetta
Daniela Tava

Project Management
Studio P+P, Milano
Ermanno Previdi
Stefano D'amelio
Elena Gelmetti
Gabriele Fiore

Millworker
Status Contract, Nova Milanese (MB)

Contractor
Sercos, Martinengo (BG)

Photography
Andrea Martiradonna

Main suppliers

Ceiling Lighting
Flos, Milano
Archilux, Pietrasanta

Spaces Lighting
Light Contract, Brescia
Archilux, Pietrasanta

Carpets
Ruckstuhl Tappeti e Moquettes, Milano

Travertino interior and courtyard
floor
Marmi Vrech, Cervignano del Friuli (Udine)

Furniture
Poltrona Frau, Milano
Driade, Milano
Oluce, Milano

Props
New Crazy Colors Italia, Monza

The Flagship Store in Milan that opened recently is currently Brioni’s largest space in the world in terms of sheer size (700 m² set over three floors). The store is accommodated in a four-storey building in Via Gesù 4, within the boundaries of the famous quadrilateral of Milan fashion. In this case, Park Associati was responsible for modernising the building, which used to be the famous old home of Brioni’s tailoring shop and offices in Milan. The layout of the various goods areas respects the old-fashioned division of space, which Park Associati has carefully redesigned to enhance the brand’s products to the maximum and cater for the client’s desire to welcome customers into an elegant, linear setting.

The ground floor space is designed to be a seamless continuation of the building’s internal courtyard: a secret and surprising place characteristic of traditional Milanese architecture. The display windows for the various products face onto the courtyard at different heights. The entire store is constructed around interaction with the courtyard and inflowing sunlight. The spaces are all fitted with windows to recreate the setting of a luxury tailor’s shop bursting with natural light and looking onto the neighbouring streets.

The various sections devoted to footwear, leisurewear formalwear are located on the first floor. A large tailor’s workshop on this floor provides vital support for the shop’s business operations. The second floor, on the other hand, is devoted to tailor-made products and a private VIP room, with the concept of elegance and exclusiveness characterising the brand emphasised through the presence of a lounge area, whose furnishing and fittings are all custom-designed. The wooden ceiling is enhanced by a set of lamps made of custom-designed ribbed glass. The atmosphere feels even more exclusive due to the windows, which, although fitting in with those in the store area, focus on the craftsmanship of their manufacture.

Altres projectes per Park Associati

Tiziano 32
Milan
The CUBE
Brussels, Belgium
Nestlé Headquarters
Assago, Milano
La Serenissima
Milan
Salewa Headquarters
Bolzano
The CUBE
Milano